poniedziałek, 18 listopada 2019

Wegańskie pancakes orkiszowe


Te amerykańskie placuszki goszczą u nas ostatnio w każdą niedzielę.
Serwuję je rodzince na śniadanie. Są po prostu idealne chociaż bez jajek i mleka
krowiego. Ja robię je bez dodatku syropu klonowego ale jeśli lubicie słodsze
to możecie trzymać się przepisu. My syropem klonowym je polewamy
i słodyczy nam wystarczy:)

Składniki dla 2 osób:
  • 1 czubata szklanka jasnej mąki orkiszowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka roślinnego (owsiane, migdałowe)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka syropu klonowego 

W misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce wymieszać mleko, olej i syrop klonowy. Wlać płynną
mieszaninę do sypkiej i wymieszać (ciast wychodzi dość rzadkie). Wymieszać
ale niezbyt dokładnie (mogą zostać "bryłki" mąki).  Zostawić na 5 minut.
Następnie smażyć na rozgrzanym oleju.

1 szklanka=250ml

1 komentarz:

  1. Wow, brzmi wyśmienicie muszę i ja wypróbować, pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń