poniedziałek, 11 listopada 2019

Sos z pieczonej papryki


Dzisiaj bardzo szybki obiad a mianowicie sos z pieczonej papryki. Doskonały
do makaronu spaghetti lub innego dowolnego. Jeśli natomiast jesteście mięsożerni
można dodać do niego podsmażone lub mielone mięso. Gdy cierpicie na nietolerancię
histaminy lub jesteście uczuleni na pomidory można pominąć przecier pomidorowy
dodając nieco więcej bulionu.

Składniki dla 3-4 osób:
  • 2 większe czerwone papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub winnego
  • suszone oregano
  • papryka słodka
  • sól, pieprz

Paprykę przeciąć w połowie, wydrążyć gniazda nasienne i wyłożyć na blaszkę
do pieczenia skórką do góry. Piec w 180 stopniach około 20 minut lub do czasu
aż skórka zacznie robić się czarna. Zdjąć z blaszki i włożyć do foliowego
woreczka. Po ok.15 minutach wyjąć paprykę z woreczka i obrać ją ze skórki.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Wrzucić pokrojona w kostkę cebulę.
Smażyć chwilkę, dodać pokrojoną marchewkę oraz selera naciowego. Smażyć
kilka minut aż warzywa zrobią się miękkie.  Pod koniec dodać posiekany czosnek.
Dodać również oregano, paprykę oraz sól i pieprz. Do naczynia blendera włożyć
obraną ze skóry upieczoną paprykę, zawartość patelni oraz bulion. Zmiksować
n gładki sos. Dodać przecier pomidorowy. Sos umieścić w garnku, dodać ocet.
Całość zagotować.  Podawać z dowolnym makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz