poniedziałek, 18 listopada 2019

Rooibos masala chai (wegańska)


Taka moja wersja popularnej indyjskiej herbaty z dodatkiem mleka.
Od kilkunastu miesięcy nie piję czarnej herbaty i nie używam mleka
krowiego więc musiałam trochę przepis zmodyfikować pod swoje
potrzeby. Herbata dzięki przyprawom wspaniale rozgrzewa więc
na jesień i zimę idealna. Poza tym jest bardzo smaczna :)

Składniki dla 1-2 osób:
  • 5 ziaren kardamonu
  • 3-4 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 ziarno pieprzu
  • 2-3 plasterki świeżego imbiru
  • 1/2 laski cynamonu cejlońskiego
  • 2 -3 łyżeczki herbaty rooibos
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego, miodu, ksylitolu (opcjonalnie)

Do moździerza włożyć kardamon, goździki, anyż i ziarno pieprzu. Rozgnieść
na proszek. Wrzucić do garnuszka. Wlać 1 szklankę wody. Dodać obrane plasterki
imbiru, cynamon i herbatę. Wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć
gaz i gotować ok. 10 minut. Wlać mleko, zagotować. Zdjąć z gazu i przecedzić
do kubka. dosłodzić wg, uznania. Pić gorące.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz