wtorek, 12 listopada 2019

Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną


Rozgrzewająca zupa z dodatkiem kaszy jaglanej, którą polecam na zimne
jesienne lub zimowe obiady a nawet śniadania lub kolację. W tym zimnym czasie
rozgrzewać powinniśmy się przez cały dzień. 

Składniki:
  • 200g marchewki
  • 1 niewielka kalarepa (ok.250g)
  • 300g cukinii
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50g kaszy jaglanej (ok.3 łyżki)
  • 1L bulionu warzywnego 
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić pokrojone marchewki, cukinie, kalarepę
i selera naciowego. Smażyć chwilę. Dodać posiekany czosnek, smażyć
minutę. Warzywa zalać bulionem. Dodać przepłukaną kaszę jaglana. Doprowadzić
do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować na małym aż warzywa będą miękkie
(ok. 20-25 minut). Doprawić do smaku. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Hej, właśnie zaczynam swoją przygodę na dania bez-mięsne. Uwielbialam Twój poprzedni blog z którego regularnie odwiedzałam. Teraz przyszedł czas na zmianę dzięki twojemu Aktualnemu blogu. Mam dwójkę dzieci w wieku 10 i 7 i powiem szczerze że boję się tej zmiany bo nawyki wyuczone już są. Mogłabyś pokazać jakie obiady u Ciebie królują na stole które twoj nastolatek lubi:). Pozdrawiam serdecznie Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam zatem serdecznie na tym blogu i mam nadzieję, że również potrawy przypadną Tobie i Twojej rodzinie do gustu :) To prawda ciężko jest zmienić nawyki ale mnie na przykład do tego zmusiła choroba. Jeśli chodzi o mojego nastolatka to on niestety jest bardzo wybredny jeśli chodzi o jedzenie. Ma kilka swoich ulubionych dań np. zupa z soczewicy i pomidorów lub różnego rodzaju kotlety: ziemniaczane, jajeczne czy z kalafiora. Uwielbi też naleśniki i pierogi jak większość dzieci pewnie. Postaram się kilka takich przepisów niebawem zamieścić :)

    OdpowiedzUsuń