środa, 7 lutego 2018

Zupa krem z marchewki i topinambura ( z chipsami z topinambura)


Na zewnątrz powrót zimy a u mnie w kuchni zupa krem. Bardzo sycąca i świetnie
rozgrzewa dzięki takim dodatkom jak imbir, czosnek i kurkuma. Polecam
w zimowe dni ale nie tylko. Topinambur (zwany też słonecznikiem bulwiastym lub
karczochem jerozolimskim) to zapomniane warzywo chociaż w Polce uprawiane
już w XVIII wieku a szkoda bo ma w sobie wiele cennych dla zdrowia składników.
Witaminy C, B, A, E, K oraz minerały wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Polecam wypróbować a chipsy obłędne :)

Składniki dla 4 osób:
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 200g topinambura
  • 450g marchewki
  • ok. 3g świeżego imbiru
  • 1-2 g świeżej kurkumy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 750ml buliony warzywnego lub wody
  • 1-2 łyżki wegańskiego naturalnego jogurtu kokosowego lub gęstej części mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 topinambury na chipsy

Topinambury, marchewki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem
rozgrzać 2 łyżki oleju. Gdy się rozgrzeje wrzucić cebulę, smażyć aż zmięknie.
Dodać posiekany imbir i kurkumę. Smażyć minutę. Dodać marchewkę i posiekany
czosnek. Smażyć razem minutę. Całość zalać bulionem. Gotować na niewielkim
ogniu aż warzywa będą miękkie (ok. 15-20 minut). Doprawić solą, pieprzem oraz
sokiem z cytryny. Następnie zupę zmiksować na gładko. Dodać jogurt kokosowy.
Wymieszać, doprawić jeszcze jeśli potrzeba. Na chipsy topinambura wyszorować
pod bieżącą wodą. Pokroić na cieniutkie plasterki (sprawdzi się w tym znakomicie
mandolina do szatkowania kapusty). Plasterki polać lekko olejem i posypać solą.
Piec w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 15 minut. Zupę podawać z chipsami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz