sobota, 24 lutego 2018

Muffinki czekoladowo-bananowe (wegańskie i bezglutenowe)


Bardzo prosty przepis na wegańskie i bezglutenowe babeczki. Wszystko robimy
w jednej misce ( w tym wypadku blendera) więc nie pobrudzimy nawet wielu
naczyń :) Babeczki bardzo smaczne co może świadczyć o tym, że mój nieletni
syn zjadł połowę sam :) Nie są co prawda bardzo puszyste ale smakują nieźle.
Na deser w każdym razie polecam :)

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych) 
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki masła orzechowego w temp. pokojowej
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego (ksylitolu)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 płaskie łyżki octu jabłkowego lub spirytusowego
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki gorzkiej czekolady wegańskiej (opcjonalnie)

Płatki owsiane umieści w misie blendera. Miksować aż powstanie mąka.
Dodać kakao, proszek, sodę, masło orzechowe, cukier, ekstrakt, mleko, ocet i
rozgniecione widelcem banany. Miksować na gładką masę kilka minut.
Dodać posiekane kawałki czekolady. Wymieszać łyżką. Ciasto nakładać
do 12 papilotek. Piec w nagrzanym do 210 stopi piekarniku przez 5 minut.
Przykręcić temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 5-10 minut. Ostudzić
na kuchennej kratce.
 

Źródło: Show Me the Yummy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz