Nie wszyscy mogą pic mleko zwierzęce albo z wyboru abo z powodu alergii.
Właśnie dla takich osób produkowane są mleka, które możemy kupić w sklepie.
Sojowe, ryżowe, kokosowe czy migdałowe. Ja postanowiłam zrobić takie
mleko w domu. To nic trudnego. Wystarczy woda i migdały. Powstanie
pyszne mleko, którym możemy zastąpić to krowie np. w deserach czy
podczas śniadania.
Składniki:
- 1 szklanka migdałów bez skórki*
- szczypta soli
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub innego słodzidła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Migdały zalać wodą tak żeby je zakrywała. Zostawić na całą noc.
Następnego dnia odcedzić wodę. Migdały włożyć do misy blendera.
Zalać 3-4 szklankami wody dobrej jakości. Zmiksować dokładnie.
Dodać sól, syrop oraz ekstrakt. Jeszcze chwilkę miksować. Przecedzić
przez gazę lub ściereczkę. Przechowywać w lodówce przez kilka dni
(nie więcej niż 3). Resztki z migdałów można wysuszyć w piekarniku
na niskiej temperaturze. Użyć później jako mąka migdałowa.
* Jeśli macie migdały ze skórką wystarczy je zalać gorącą woda.
Odstawić na kilkanaście minut i obrać ze skórki.
Takie domowe najlepsze ! :)
OdpowiedzUsuń