czwartek, 25 stycznia 2018

Pasztet wegański i bezglutenowy



Chociaż  nie jestem weganką to w ostatnim czasie jestem w tej kuchni zakochana:)
Może o tym świadczyć chociaż to, że na blogu ostatnio same wegańskie
przepisy. Moje ostatnie zdobycze książkowe to także kuchnia roślinna.
Pasztet to właśnie kolejny z takich przepisów chociaż na pierwszy rzut oka mogło
by się wydawać, ze jest zrobiony z mięsa. Jeśli więc nie gustujecie w tych tradycyjnych
pasztetach to ten z pewnością przypadnie wam do gustu. Jest zwarty, nie rozpada się
i co najważniejsze bardzo smaczny :)

Składniki:
  • 200g zielonej soczewicy
  • 100g kaszy jaglanej
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 100g nasion słonecznika
  • 1-1,5 łyżki sosu sojowego 
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 owoce jałowca
  • 1 łyżka mielonego lubczyku lub 2 świeżego
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1/2 łyżeczka cząbru
  • pieprz, sól  

Soczewicę opłukać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Kaszę również
opłukać i ugotować aż będzie miękka. Odcedzić. Na patelnię wlać troszkę oleju.
Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Gdy olej się rozgrzeje dodać
pokrojona cebulę, zeszklić ją. Dodać posiekany czosnek i chwilkę smażyć. Na końcu
dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć aż pieczarki zmiękną a cała
woda odparuje. Z patelni zdjąć przyprawy (listek, ziele i jałowiec). Do miski
włożyć całość z patelni oraz ugotowaną kaszę i soczewicę. Dodać podprażone
na suchej patelni pestki słonecznika, mielone siemię, lubczyk, sos sojowy i
wszystkie pozostałe przyprawy. Całość zmiksować  w blenderze na gładką masę.
Keksówkę (dł. 20-30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć powstałą
masę. Wierzch wyrównać. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 50 minut.
Wyjąć i zostawić w foremce aż ostygnie (najlepiej na 12 godzin).


Źródło: True Taste Hunters

2 komentarze:

  1. Mięsożercy mogą się nieźle oszukać przy takim pasztecie. Wygląd identyczny jak mięsny:)

    OdpowiedzUsuń