wtorek, 16 stycznia 2018

Pasta z pestek słonecznika z czarnuszką


W top 9 z tamtego roku znalazły się aż dwa przepisy na pasty. Widzę, że
też je lubicie. Dzisiaj pasta na wzór kupionej. Bardzo mi smakowała i po
składzie postanowiłam ją odtworzyć. Wyszła oczywiście smakowo zbliżona
do tej ze sklepu ale nie taka sama. Nie zmienia to faktu, że bardzo mi smakuje:)

Składniki:
  • 1,5 szklanki pestek słonecznika
  • ok. 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • ok. 3-4 łyżki gorącej wody
  • sól, pieprz
  • 1,5-2 łyżeczki czarnuszki

Pestki słonecznika zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia
odsączyć. Pestki umieścić w naczyniu blendera razem z olejem. Zmiksować
na gładką pastę dodając gorącą wodę (ilość zależy od tego jaka konsystencja
nam odpowiada). Dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszać. Na końcu
wsypać nasiona czarnuszki.


3 komentarze: