sobota, 13 stycznia 2018

Kulki owsiane (wegańskie i bez glutenu)


W końcu znalazłam chwilkę żeby podzielić się z Wami przepisem na pyszne
kulki owsiane. Kulki owsiane pamiętam z dzieciństwa ale dzisiejszy przepis
przypomina tamte może tylko z wyglądu :) Smakuję też inaczej i nie są tak
bardzo słodkie jak tamte. Jest w nich zdrowszy cukier kokosowy. Dobre na
deser, przekąskę w ponury zimowy dzień :)

Składniki na ok. 15 sztuk:
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżki mleka migdałowego lub innego wg uznania
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki kakao 
  • 1/2 szklanki niesiarkowanych wiórków kokosowych
  • 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 1/3 szklanki masła orzechowego (ja użyłam z orzeszkami) lub masła migdałowego

W garnuszku umieścić cukier kokosowy, mleko, kakao i olej kokosowy.
Podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu.  Gdy składniki
się połączą i zaczną gotować zdjąć z ognia. Dodać masło orzechowe, płatki
owsiane i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać. Formować małe
kulki, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem. Zostawić aż kulki zastygną.
Można wsadzić do lodówki.

*1 szklanka =250ml


zdjęcie z telefonu :)


Źródło: Minimalist Baker

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki😀 a jakie dobre, połowę sama zjadłam 😁

      Usuń
  2. I takie słodkości uwielbiam :) Wegańskie opcje są pyszne.
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń