W końcu znalazłam chwilkę żeby podzielić się z Wami przepisem na pyszne
kulki owsiane. Kulki owsiane pamiętam z dzieciństwa ale dzisiejszy przepis
przypomina tamte może tylko z wyglądu :) Smakuję też inaczej i nie są tak
bardzo słodkie jak tamte. Jest w nich zdrowszy cukier kokosowy. Dobre na
deser, przekąskę w ponury zimowy dzień :)
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżki mleka migdałowego lub innego wg uznania
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki niesiarkowanych wiórków kokosowych
- 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)
- 1/3 szklanki masła orzechowego (ja użyłam z orzeszkami) lub masła migdałowego
W garnuszku umieścić cukier kokosowy, mleko, kakao i olej kokosowy.
Podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy składniki
się połączą i zaczną gotować zdjąć z ognia. Dodać masło orzechowe, płatki
owsiane i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać. Formować małe
kulki, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem. Zostawić aż kulki zastygną.
Można wsadzić do lodówki.
*1 szklanka =250ml
Cudne! :)
OdpowiedzUsuńDzięki😀 a jakie dobre, połowę sama zjadłam 😁
UsuńI takie słodkości uwielbiam :) Wegańskie opcje są pyszne.
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/