Jeśli bym miała wybrać swój ulubiony chleb to chyba bym wybrała właśnie ten.
Ciężki, żytni razowy z dodatkiem słodkiej żurawiny. Dla mnie kombinacja idealna:)
Przepis dość pracochłonny bo chleb wymaga długiego wyrastania ale zapewniam, że
warto poświęcić wolny dzień i go upiec. Na śniadanie niezastąpiony :)
Składniki I faza:
- 80g aktywny zakwas żytni
- 80g woda w temp. 24 stopni
- 100g mąki żytniej razowej typ 2000
Zakwas wymieszać z wodą, dodać mąkę, wymieszać i zostawić na 8-10 godzin
do wyrastania pod przykryciem (najlepiej na noc).
Składniki II faza:
- 260 g półkwas (cała poprzednia faza)
- 180g woda temp.28 stopni
- 160g mąki żytniej razowej typ 2000
Rano składniki połączyć jak w poprzedniej fazie (półkwas+woda+mąka).
Zostawić pod przykryciem na 5-7 godzin.
Składniki ciasto właściwe:
- 600g kwas (cała poprzednia faza)
- 50g mąki żytniej typ 720
- 150g mąki pszennej typ 750
- 165g suszonej żurawiny (najlepiej niesiarkowanej)
- 15g słód palony
- 10g soli
- 50g wody temp.32 stopnie
Żurawinę sparzyć i zostawić na sitku aż odcieknie (jeśli jest bardzo duża przekroić
na 2-4 części). Do kwasu dodać wodę, słód, sól i mąki. Mieszać za pomocą miksera
z hakiem 10-12 minut. Dodać żurawinę i mieszać 3 minuty. Ciasto przełożyć do
niewielkiej foremki keksówki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do rozrostu
końcowego (na ok. 2-3 godziny). Piekarnik nastawić na 230 stopni góra-dół.
Wsadzić chleb do zaparowanego piekarnika i piec przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę
do 190-200 stopni i piec jeszcze 30-40 minut. Tuż po wyjęciu spryskać wodą i zostawić
aż całkowicie ostygnie.
Źródło : Adam Piekarz
Ahh... muszę wrócić do pieczenia domowego chleba :)
OdpowiedzUsuń