czwartek, 9 listopada 2017

Jesienna zupa z brukselką


Zostajemy w tematyce brukselkowej. Podobno brukselkę się kocha albo
nienawidzi a ja właściwie nie jestem w żadnej grupie bo jak jest to mi
nie przeszkadza ale żebym też jakoś ją kochała to nie powiem :)
Za to w zupie sprawdza się jak dla mnie idealnie w towarzystwie innych
warzyw. Lekka wegańska zupa na jesienne chłody.

Składniki:
  • 250g brukselki
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki  mielonej ostrej papryki
  • 350g ziemniaków
  • 1 malutka cukinia
  • 1 L bulionu warzywnego 
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • troszkę soku z cytryny

Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć chwilkę, dodać
pokrojoną w plasterki lub kostkę marchewkę, selera i cukinię. Smażyć 3 minuty.
Dodać posiekany czosnek oraz mieloną paprykę. Wymieszać i smażyć niecałą
minutę. Wlać bulion. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i brukselkę (małą
zostawić w całości, większą przeciąć na pół). Zagotować. Zmniejszyć ogień
i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z
cytryny. Podawać z posiekaną natką pietruszki.


5 komentarzy:

  1. To prawda, brukselką albo się kocha, albo się kocha inaczej! Propozycja mega ciekawa! Pozdrawiamy serdecznie - DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  2. prawdziwie jesienna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm bardzo pożywna zupka, na pewno pyszna, już sobie zapisuję

    OdpowiedzUsuń