czwartek, 11 sierpnia 2022

Ciasto bezglutenowe z brzoskwiniami


Kolejne w kolekcji ciasto z owocami. Tym razem z brzoskwiniami z własnego drzewka. Ciasto bez glutenu, bez nabiału i cukru. Idealne właściwie dla każdego :) Owoce oczywiście możecie sobie dowolnie wymieniać.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 60-70 g ksylitolu
  • 200g jogurtu kokosowego
  • 150g mąki bezglutenowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
  • 2-3 brzoskwinie

Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę mikserem (powinno to zając ok. 5 minut).  Dodać jogurt, wymieszać. Do masy przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać na małych obrotach lub wymieszać ręcznie. Ciasto wyłożyć do foremki (moja miała wymiar 20x30 cm). Na wierzchu ułożyć cząstki brzoskwiń. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut.

przed włożeniem do piekarnika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz