czwartek, 21 lipca 2022

Muffiny bezglutenowe z porzeczkami

Dzisiaj przepis na muffiny bez glutenu ale także bez nabiału. Idealne w mojej diecie antyhistaminowej. Świetnie się sprawdzą jako deser ale także jako drugie śniadanie np. do pracy. Zamiast porzeczek możemy do niech dodać inne owoce ale uwaga niezbyt duże ponieważ ciasto jest bardzo delikatne.

Składniki na 6-7 sztuk:

  • 2 jajka ( w temp.pokojowej)
  • 40-50 g ksylitolu
  • 90g mąki ryżowej jasnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • 2 łyżki mleka owsianego
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 30-50g czerwonych porzeczek

Jajka utrzeć z cukrem na gęstą puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać za pomocą łyżki. Dodać mleko i olej. Wymieszać. Ciastem napełnić 6-7 foremek na muffiny. Na wierzchu każdej ułożyć owoce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz