Na szarlotkę istnieje wiele przepisów, które zanotowane na starych, pożółkłych kartkach ręką naszych babć czy mam przechowujemy jak relikwie i strzeżemy jak rodzinną tajemnicę. Szarlotka na kruchym spodzie z obfitą kruszonką na wierzchu czy na cieście ucieranym? Z dodatkiem rodzynek czy bez nich? A może z bezową pianką? Na pewno macie swoją ulubioną. Jedliście ją nie raz w rodzinnym domu przy gwarze rozmów i sporów na różne tematy. Szarlotka chociaż niejedno ma imię na pewno jest wspomnieniem, które warto zachować w pamięci na długie lata. A jaka jest Wasz ulubiony przepis na szarlotkę?
Składniki na ciasto:
- 200g zimnego masła
- 3 szklanki jasnej mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 jajko
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 6-7 jabłek antonówka lub papierówka
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść ciasto kruche. Podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować i wyłożyć na dnie blaszki o wymiarze 25x40cm. Na cieście ułożyć obrane i pozbawione gniazd nasiennych połówki jabłek. Posypać je cukrem i cynamonem. Przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 35-45 minut na złoty kolor. Ostudzić i można posypać cukrem pudrem.
Źródło: Jak ja lubię jesc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz