Sezon borówkowy w pełni więc postanowiłam upiec babeczki właśnie z ich wykorzystaniem. Borówki to nie tylko walory smakowe ale także wartości zdrowotne. Zawiera witaminy A,B,C,E oraz cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów. Sami więc widzicie, że borówka to wspaniały owoc, który powinien znaleźć się na naszym stole. Najlepiej oczywiście w formie surowej. Czasami jednak warto pokusić się o jakiś wypiek z jej wykorzystaniem.
Składniki:
- 200 g jasnej mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 120g miękkiego masła (w temp. pokojowej)
- 70g ksylitolu
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1/2 szklanki jogurtu kokosowego
- 1/4 szklanki mleka owsianego
- 1 szklanka borówek
Masło utrzeć z cukrem na masę (ok. 2 minuty). Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wlać jogurt, mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą oraz mleko. Na końcu dodać borówki. Wymieszać łyżką. Ciasto nałożyć do 12 foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 20 minut. Wyjąć, ostudzić na kuchennej kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz