Niestety dziś znów deser :) Jeśli lubicie popularne jakiś czas temu desery ryżowe, które można kupić do dziś prawie w każdym sklepie to polecam Wam domową ich wersję. U mnie wersja bezmleczna bo na mleku owsianym. Można natomiast jak najbardziej użyć zwykłego mleka od krowy. Deser smakuje bardzo podobnie do tego ze sklepu z tym, że jest dużo zdrowszy bo bez E-dodatków.
Składniki dla 2 osób:
- 500 ml mleka owsianego + 100 ml
- 60g ryżu (ja użyłam basmati)
- 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ulubiony dżem (ja użyłam frużeliny porzeczkowej)
Do garnuszka (najlepiej z grubym dnem) wlać mleko. Dodać ryż i cukier waniliowy. Gotować na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu ok. 15-20 minut aż ryż będzie miękki. W 100 ml zimnego mleka rozpuścić proszek budyniowy. Wlać do garnka mieszając. Zagotować. Na dno miseczki, słoiczka lub czego sobie życzycie wyłożyć 1-2 łyżki dżemu. Zalać masą ryżową. Przykryć folią spożywczą i zostawić aż wystygnie. Wstawić do lodówki. Gdy się schłodzi można wcinać :)
Źródło: https://www.instagram.com/cossiegotuje/?hl=pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz