Idealne na letni deser a może nawet i śniadanie chrupiące gofry z dodatkiem mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej. Bez dodatku mleka. Podane z ulubionymi owocami na pewno skradną niejedno serce :)
Składniki:
- 2 jajka
- 25g cukru lub ksylitolu
- 110 ml oleju
- 440 ml wody gazowanej
- 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 160g mąki orkiszowej jasnej
- 60g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biała oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier (ksylitol) oraz żółtka. Następnie wlać olej i wodę gazowaną. Na końcu wszystkie mąki i proszek do pieczenia. Ucierać aż składniki się połączą.
Ciasto nakładać do rozgrzanej gofrownicy i piec na złoty kolor ( u mnie zajmuje to ok. 10 minut). Podawać z ulubionym dżemem lub frużeliną.
*z podanej porcji wychodzi ok. 7-8 gofrów ( po 5 serduszek).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz