czwartek, 14 lipca 2022

Gofry orkiszowe


Idealne na letni deser a może nawet i śniadanie chrupiące gofry z dodatkiem mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej. Bez dodatku mleka. Podane z ulubionymi owocami na pewno skradną niejedno serce :)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 25g cukru lub ksylitolu
  • 110 ml oleju
  • 440 ml wody gazowanej
  • 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 160g mąki orkiszowej jasnej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biała oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier (ksylitol) oraz żółtka. Następnie wlać olej i wodę gazowaną. Na końcu wszystkie mąki i proszek do pieczenia. Ucierać aż składniki się połączą. 


Ciasto nakładać do rozgrzanej gofrownicy i piec na złoty kolor ( u mnie zajmuje to ok. 10 minut). Podawać z ulubionym dżemem lub frużeliną.

*z podanej porcji wychodzi ok. 7-8 gofrów ( po 5 serduszek).

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz