Niebawem tłusty czwartek i ja w tym roku postanowiłam przygotować jakiś przepis z tej okazji. Padło na pączki z piekarnika. Chciałam w tym roku trochę lżej :) Pączki natomiast można jak najbardziej usmażyć i wtedy są tradycyjnymi pączkami. W wersji pieczonej nie oszukujmy się wychodzą jak bułeczki ale w smaku tez pyszne:)
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 500g mąki orkiszowej jasnej
- 250 ml mleka
- 20g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 do posmarowania wierzchu
- 70-100g cukru
- 60g masła
- szczypta soli
- dżem lub powidła
Z letniego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i ok. 4-5 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić pod przykryciem aż wyrośnie na ok. 20 minut. Resztę mąki umieścić w misce. Dodać wyrośnięty rozczyn, jajka ( w temp. pokojowej), szczyptę soli i cukier (ilość w zależności jak bardzo słodkie lubicie ja dałam 70g). Wymieszać. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Całość zagniatać ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem (u mnie mikserem zajęło to ok. 15 minut) aż ciasto będzie elastyczne. Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je na podsypana mąką stolnicę i krótko zagnieść. Podzielić na ok. 60g porcje. Z każdej uformować kulkę, spłaszczyć i nałożyć łyżeczkę gęstego dżemu (ja miałam domowy i był niestety trochę za rzadki). Zlepić końce i uformować pączka. Układać na blaszce łączeniem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut lub smażyć na głębokim tłuszczu po 2-3 minuty z każde strony.Po ostudzeniu można polukrować.
Smażone |
Pieczone |
Wyglądają cudownie <3!
OdpowiedzUsuń