Trochę się schłodziło na dworze więc można znowu jeść zupy inne niż chłodniki:) U mnie zupa sezonowa bo ze świeżych ogórków. Można użyć zarówno gruntowych jak i tych sałatkowych. Jakiekolwiek wybierzecie zupa będzie smakować pysznie :)
Składniki dla 2-3 osób:
- 20 dag ziemniaków
- 40dag świeżych ogórków
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- ok. 1/2 bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany ( śmietany kokosowej)
- sól, pieprz
- świeży koperek
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę pietruszkę i selera. Wstawić na gaz i zacząć gotować. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Dodać ogórki i smażyć kilka minut aż zrobią się "szkliste". Gdy warzywa w garnku będą półmiękkie dodać ogórki, przykryć i dalej gotować na małym ogniu. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie całość zmiksować na krem (jeśli wyjdzie zbyt gęsty podlać wodą lub bulionem). Doprawić solą i pieprzem oraz dodać śmietanę. Dodać dużo posiekanego koperku. Można podać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz