Bardzo szybkie bułki nocne żytnio-orkiszowe które nie wymagają zagniatania. Wieczorem nastawiamy a rano cieszymy się pysznym domowym pieczywem.
Składniki na 8 sztuk:
- 450 ml wody w temp.pokojowej
- 10g świeżych drożdży
- 270 g mąki żytniej typ 720
- 270g mąki orkiszowej typ 630
- 10g soli
- 10g miodu (syropu klonowego)
Wieczorem do miski wlać wodę i drożdże. Wymieszać drewnianą łyżką aż drożdże się rozpuszczą. Dodać resztę składników i wymieszać tą samą drewnianą łyżką. Przykryć miskę z ciastem i zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Następnego dnia stolnicę posypać mąką. Wyłożyć ciasto i uformować wałek 40 x10 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny. Gdy ciasto będzie rosło rozgrzać piekarnik do 250 stopni razem z blaszką na której mają się piec.
Następnie wałek pociąć na osiem bułek. Ja pocięłam na trójkąty. Posmarować kleikiem żytnim. Posypać ziarnami słonecznika lub pestkami dyni (lub jednym i drugim). Blaszkę wyjąć z piekarnika, włożyć bułki i piec przez ok.15-20 minut na złoty kolor.
Kleik żytni: ok.1/3 szklanki wody wlać do garnka, 2 łyżeczki mąki żytniej rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody. Wlać na gotującą się wodę. Zagotować. Ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz