Drożdżowe rogaliki z dodatkiem ricotty ale nie jako nadzienie ale składnik ciasta. Idealne na włoskie śniadanie lub jako deser. U mnie nadzienie z powideł śliwkowych ale możecie zrobić jakie tylko chcecie.
Składniki:
- 550g mąki jasnej orkiszowej (u mnie typ630)
- 20g świeżych drożdży lub 7g suchych
- 80g cukru/ksylitolu
- 250g ricotty
- 2 jajka+1 do posmarowania wierzchu
- 50 ml oliwy
- 150 ml mleka (może być roślinne)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W letnim mleku rozpuścić suche drożdże. Dodać cukier, mąkę, ricottę, jajka i oliwę. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Jeśli używamy świeżych drożdży najpierw należy zrobić rozczyn. W mleku rozpuścić drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 4-5 łyżek mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru, ricottę i oliwę. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto umieścić w misce posmarowanej olejem i zostawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny aż podwoi objętość. Gdy wyrośnie wyjąć z miski na stolnicę, krótko zagnieść, podzielić na dwie części, każde rozwałkować na koło o grubości ok.1/2 cm.
Podzielić je trójkąty. Nakładać nadzienie i zwijać od szerszej strony. Rogaliki ułożyć na blaszce i zostawić na 30-45 minut do wyrośnięcia. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz