środa, 18 sierpnia 2021

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków


Zupa ogórkowa jest jedną z moich ulubionych ale ze względu na to iż przy diecie antyhistaminowej nie mogę jeść ogórków kiszonych postanowiłam zrobić ze świeżych. Wyszła na prawdę bardzo dobra wię polecam.

Składniki dla 3-4 osób:

  • 2 marchewki
  • 1  pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/2 kg ogórków gruntowych
  • listek laurowy, ziele angielskie 
  • 1L bulionu warzywnego 
  • sól, pieprz
  • koperek świeży
  • ok. 2-3 łyżki śmietana (śmietana kokosowa)-opcjonalnie

Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka o grubym dnie wlać 1-2 łyżki oleju. Wstawić na gaz i dodać starte warzywa. Smażyć ok.3 minuty. Wlać bulion. Dodać przyprawy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i pora w całości. Przykręcić gaz i gotować ok. 20 minut. Ogórki (ja obrałam) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy. Gotować jeszcze 5-10 minut. Doprawić jeśli jeszcze potrzeba solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek. Można zaprawić śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz