Zupa ogórkowa jest jedną z moich ulubionych ale ze względu na to iż przy diecie antyhistaminowej nie mogę jeść ogórków kiszonych postanowiłam zrobić ze świeżych. Wyszła na prawdę bardzo dobra wię polecam.
Składniki dla 3-4 osób:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- 3-4 ziemniaki
- 1/2 kg ogórków gruntowych
- listek laurowy, ziele angielskie
- 1L bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- koperek świeży
- ok. 2-3 łyżki śmietana (śmietana kokosowa)-opcjonalnie
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka o grubym dnie wlać 1-2 łyżki oleju. Wstawić na gaz i dodać starte warzywa. Smażyć ok.3 minuty. Wlać bulion. Dodać przyprawy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i pora w całości. Przykręcić gaz i gotować ok. 20 minut. Ogórki (ja obrałam) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy. Gotować jeszcze 5-10 minut. Doprawić jeśli jeszcze potrzeba solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek. Można zaprawić śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz