Bardzo prosty przepis na muffiny z jagodami na mące orkiszowej. Mamy teraz sezon jagodowy więc przepis jak najbardziej na czasie. Ja uwielbiam muffiny czy też ciasta z owocami. Nie jem ich zbyt często ze względu na swoją dietę ale czasami się skuszę :)
Składniki:
- 160g jasnej mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70g ksylitolu
- 200 ml maślanki naturalnej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 1/2-3/4 szklanki jagód
W większej misce zmieszać składniki suche. W mniejszej wymieszać trzepaczką płynne. Do miski z suchymi wlać płynne i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Ciastem wypełnić foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 minut.
*z tej porcji wyszło mi 6 sporych muffinek.
Jaka ilość mąki razowej orkiszowej będzie właściwa?
OdpowiedzUsuńOsobiście bym zrobiła z pełnoziarnistej orkiszowej i użyła jej niewiele mniej ok.140-150g.
UsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńmam pytanie odnośnie mąki. Czy mogę użyć pszenną?
I czy zamiast ksylitolu mogę użyć zwykłego cukru w tych samych proporcjach?
Dziękuję i pozdrawiam.
Jak najbardziej.
Usuń