czwartek, 29 lipca 2021

Muffiny jagodowe


Bardzo prosty przepis na muffiny z jagodami na mące orkiszowej. Mamy teraz sezon jagodowy więc przepis jak najbardziej na czasie. Ja uwielbiam muffiny czy też ciasta z owocami. Nie jem ich zbyt często ze względu na swoją dietę ale czasami się skuszę :)

Składniki:

  • 160g jasnej mąki orkiszowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g ksylitolu
  • 200 ml maślanki naturalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2-3/4 szklanki jagód

W większej misce zmieszać składniki suche. W mniejszej wymieszać trzepaczką płynne. Do miski z suchymi wlać płynne i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Ciastem wypełnić foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 minut.

*z tej porcji wyszło mi 6 sporych muffinek.

4 komentarze:

  1. Jaka ilość mąki razowej orkiszowej będzie właściwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście bym zrobiła z pełnoziarnistej orkiszowej i użyła jej niewiele mniej ok.140-150g.

      Usuń
  2. Dzień dobry,
    mam pytanie odnośnie mąki. Czy mogę użyć pszenną?
    I czy zamiast ksylitolu mogę użyć zwykłego cukru w tych samych proporcjach?
    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń