czwartek, 30 września 2021

Paluszki z sezamem (bez glutenu, nabiału, drożdży)

Lubicie paluszki? Ja bardzo. Niestety ze względu na składniki nie mogę jeść tych sklepowych. Postanowiłam więc zrobić domowe paluszki. Są idealne dla wszystkich. Na diecie bez glutenu, nabiału, drożdży. Polecam bo zrobienie ich to nic trudnego :)

Składniki:

  • 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 1płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • sezam
Wszystkie składniki wymieszać lub zmiksować. Masa powinna mieć konsystencję masła orzechowego. Masę umieścić w plastikowym woreczku np. cukierniczym lub do mrożonek. Odciąć końcówkę ażeby powstała niewielka dziurka. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posypać sezamem. Wyciskać paluszki na blaszkę (długość dowolna).

 

Wierzch posypać dodatkowo sezamem i solą. Lekko potrząsnąć blaszką ażeby ziarenka przywarły do ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok.15 minut. Zdjąć i nałożyć drugą porcję (można też piec równocześnie na dwóch blaszkach.  

Źródło: 3xbez

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz