Trwa sezon na szparagi więc czemu by ich nie wykorzystać. Są nie tylko smaczne i niskokaloryczne ale też zdrowe. Mają w sobie dużo wapnia, potasu, magnezu i selenu. Są też bogatym źródłem witaminy K. Cieszmy się więc ich smakiem bo sezon na nie nie trwa zbyt długo. U mnie dziś we włoskiej foccaci z dodatkiem pomidora.
Składniki:
- 300g jasnej mąki orkiszowej - u mnie typ 630
- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
- 15g świeżych drożdży
- 280 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ok. 5 łyżek oliwy
- 1/2 pęczka zielonych szparagów (250g)
- kilka plasterków pomidora
Drożdże rozpuścić z cukrem w letniej wodzie. Mąki zmieszać. Dodać sól. Następnie rozpuszczone drożdże. Całość zagniatać najlepiej za pomocą miksera z hakiem ok. 10 minut. Włożyć do miski posmarowanej oliwą i zostawić na 1-1.5h do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie ciastem wylepić dno blaszki 25x40cm. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Ze szparagów oderwać zdrewniałe końce. Umieścić w garnku, wlać wodę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować 1-2 minuty. Wyjąć, ostudzić. Polać 1 łyżką oleju. Wyłożyć na ciasto szparagi lekko je w nie wciskając. Pomidory pokroić na plastry. Ułożyć na cieście. Całość polać resztą oliwy. Pacem zrobić zagłębienia w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra-dół) i piec przez ok. 20-25 minut. Ostudzić. Można ozdobić listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz