Jedno z moich ulubionych ciast czyli drożdżowe. Mamy sezon na rabarbar więc z rabarbarem. Oczywiście owoce możemy użyć różne zależnie od sezonu. U mnie na mace orkiszowej ale jak najbardziej ze zwykłej pszennej też do zrobienia. Ja po prostu ze względów zdrowotnych unikam pszenicy.
Składniki:
- 500g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 630)
- 30 g świeżych drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 100 g cukru
- 100g masła
- 2 jajka +1 do posmarowania wierzchu ( w temp. pokojowej)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1/2 kg rabarbaru
- kruszonka :1 łyżki masła, 2 łyżka mąki orkiszowej jasnej, 1 łyżka cukru
Drożdże rozpuścić w mleku razem z 1 łyżeczką cukru. Dodać kilka łyżek mąki aby uzyskać gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Do miski przesiać całą mąkę. Wlać wyrośnięty rozczyn.Następnie jajka, szczyptę soli, resztę cukru oraz rozpuszczone letnie masło. Całość zagnieść ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę ( ma podwoić objętość). Ciasto wyłożyć do blaszki 25x40 cm. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć pokrojony rabarbar. Posypać kruszonką. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz