niedziela, 6 grudnia 2020

Pierniczki orkiszowe z wegańskim lukrem


Dziś Mikołajki i nowy przepis na pierniczki. Bez nich przecież nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia:) Pierniczki nie są słodkie więc dla niektórych mogą być nawet za mało słodkie ale kiedy dodacie lukier ta na pewno się nie zasłodzicie. Dla tych jednak co lubią jak jest bardziej słodko proponuję dodać ok. 1/4 szklanki brązowego cukru. Ubić go razem z masłem. A i na koniec. Pierniczki nie są wegańskie. Wegański jest tylko lukier na nich.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 113g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki miodu gryczanego (lub innego)

Składniki na wegański lukier:

  • 5 łyżek aquafaby (woda po ciecierzycy)
  • 2 szklanki cukru pudru

W misce zmieszać suche składniki: mąkę, sodę, sól oraz przyprawy. Odłożyć na bok. Za pomocą miksera utrzeć miękkie masło. Dodać do niego jajko a następnie płynny miód. Na końcu dodawać po trochu zmieszane suche składniki. Powstałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki i wałkować po kawałku ciasta wycinając pierniczki o dowolnym kształcie. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok.7-10 minut. Wyjąć i zostawić aż ostygną.


Na lukier: do miski wlać aquafabę. Wsypać przesiany cukier puder. Utrzeć za pomocą miksera. Powstałym lukrem dekorować pierniczki za pomocą rękawa cukierniczego. Gdyby wyszedł za gęsty dolać troszkę gorącej wody. Gdyby był za rzadki dosypać więcej cukru pudru. Lukier zachowuje się prawie identycznie jak ten robiony na białkach.

Z podanej porcji wychodzi ok.50sztuk (w zależności jakiej foremki użyjemy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz