środa, 16 grudnia 2020

Włoskie cantucci z migdałami

Cantucci to włoskie ciasteczka wypiekane podwójnie. Smakują jak słodkie sucharki. Idealne do kawy jako słodka przekąska. U mnie dziś w wersji świątęcznej ponieważ słodycze z bakaliami kojarzą się mi ze Świętami Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 200g cukru (ksylitolu)
  • skórka z 1 z pomarańczy bio ( w diecie antyhistaminowej pomijamy)
  • szczypta soli
  • 450g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej 400g
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 160g całych migdałów (obranych lub nie)

Do miski wbić całe jajka. Wsypać cukier, starką skórkę z pomarańczy i sól. Ubijać mikserem do powstania puszystej masy. Do masy dodać przesianą mąkę oraz sodę. Wymieszać drewniana łyżką. Wrzucić całe migdały, wymieszać. Na lekko posypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto. Podzielić na trzy części (wychodzi niecałe 300g). Z każdego kawałka uformować wałek i lekko go spłaszczyć. Ułożyć na blaszce do pieczenia zachowując odstępy.


 Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 18 minut. Wyjąć i zostawić na ok. 20 minut do ostudzenia. Następnie pokroić na skośne kromki (ok.1,5-2 cm). Kromki umieścić ponownie na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika (temperatura ta sama). Piec 3-4 minuty, przekręcić każdą kromkę na drugą stronę i piec kolejne 3-4 minuty. Wyjąć, zostawić aż ostygnie. Przechowywać w metalowej puszcze do 25 dni.

Źródło: Lucake.it


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz