niedziela, 13 grudnia 2020

Basler Läckerli


Basler Lackerli to tradycyjne pierniczki (batoniki) pochodzące z Bazylei w Szwajcarii. Powstały w 1431 roku i do dzisiaj są tam wypiekane w okresie Bożego Narodzenia. Nie ma w nich tłuszczu ani jajek więc dla alergików pasują idealnie. Mają za to w sobie dużo miodu, migdałów oraz skórki pomarańczowej. Słodkie dlatego  ja w swoich zrezygnowałam już z dodawania cukru oraz lukru na wierzchu. Tradycyjnie jednak ten lukier powinien się tam znaleźć. Spokojnie poleżą nawet do miesiąca w blaszanej puszce. 

Składniki:

  • 250g miodu
  • 100g słupków migdałowych 
  • 240g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 80-100g skórki kandyzowanej pomarańczowej

 Składniki na lukier:

  • 1.5 łyżki soku z pomarańczy, cytryny lub mleka
  • 3 łyżki cukru pudru

W misce zmieszać mąkę, sodę, przyprawy i sól. Do  misy miksera stacjonarnego wlać miód. Dodać posiekane migdały i mąkę. Ucierać chwilę. Ciasto wychodzi bardzo gęste gdyby jednak nie chciało się zagnieść można dodać trochę więcej miodu. Na końcu wsypać skórkę z pomarańczową. Wyjąc z miski, zawinąć w folię spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Następnie rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na ok. 1 cm. Blaszkę (ok. 20x30 cm) wyłożyć ciastem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15 minut (na lekko złoty kolor). Wyjąć zostawić na 10 minut do ostudzenia i polać lukrem przygotowanym z soku i cukru pudru. Pokroić na prostokąty (potem może być problem bo ciasto twardnieje). Przechowywać w metalowej puszce do nawet 1 miesiąca. Z czasem zrobią się bardziej miękkie ale od razu też można je śmiało jeść.

*z podanej porcji wychodzi ok. 15-20 sztuk

** Źródło:  Rosas Yummy Yums


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz