Basler Lackerli to tradycyjne pierniczki (batoniki) pochodzące z Bazylei w Szwajcarii. Powstały w 1431 roku i do dzisiaj są tam wypiekane w okresie Bożego Narodzenia. Nie ma w nich tłuszczu ani jajek więc dla alergików pasują idealnie. Mają za to w sobie dużo miodu, migdałów oraz skórki pomarańczowej. Słodkie dlatego ja w swoich zrezygnowałam już z dodawania cukru oraz lukru na wierzchu. Tradycyjnie jednak ten lukier powinien się tam znaleźć. Spokojnie poleżą nawet do miesiąca w blaszanej puszce.
Składniki:
- 250g miodu
- 100g słupków migdałowych
- 240g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 80-100g skórki kandyzowanej pomarańczowej
Składniki na lukier:
- 1.5 łyżki soku z pomarańczy, cytryny lub mleka
- 3 łyżki cukru pudru
W misce zmieszać mąkę, sodę, przyprawy i sól. Do misy miksera stacjonarnego wlać miód. Dodać posiekane migdały i mąkę. Ucierać chwilę. Ciasto wychodzi bardzo gęste gdyby jednak nie chciało się zagnieść można dodać trochę więcej miodu. Na końcu wsypać skórkę z pomarańczową. Wyjąc z miski, zawinąć w folię spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Następnie rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na ok. 1 cm. Blaszkę (ok. 20x30 cm) wyłożyć ciastem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15 minut (na lekko złoty kolor). Wyjąć zostawić na 10 minut do ostudzenia i polać lukrem przygotowanym z soku i cukru pudru. Pokroić na prostokąty (potem może być problem bo ciasto twardnieje). Przechowywać w metalowej puszce do nawet 1 miesiąca. Z czasem zrobią się bardziej miękkie ale od razu też można je śmiało jeść.
*z podanej porcji wychodzi ok. 15-20 sztuk
** Źródło: Rosas Yummy Yums
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz