środa, 25 listopada 2020

Bagietki orkiszowe z płaskurką


Bagietki orkiszowe z dodatkiem mąki z płaskurki. Płaskurka to starsza "siostra" orkiszu. Mąka z płaskurki jest bardzo wartościowa. Zawiera białko, wapń, fosfor a także witaminy B1, PP oraz E. Można z niej przygotować wszystko tzn. pieczywo, naleśniki, ciasto.  Płaskurka swoimi właściwościami zdrowotnymi przewyższa nawet orkisz. Polecam zatem tą pradawną odmianę.

Składniki:

  • 250g mąki orkiszowej typ 700
  • 250g mąki z płaskurki pełnoziarnistej
  • 100g mąki żytniej typ720
  • 25g świeżych drożdży
  • 7g soli
  • 30 ml oleju
  • 400ml letniej wody

Do miseczki wlać 100 ml letniej wody. Rozpuścić w niej drożdże. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Do misy miksera stacjonarnego wsypać resztę mąki, dodać wyrośnięty zaczyn, sól, resztę wody oraz olej.Wyrobić hakami miksera dokładnie ale nie za długo. Całość przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45-1 h aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto wyjąc na stolnice, podzielić na cztery części. Z każdej uformować wałek i skręcić go w spiralę. Tak powstałe bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15-20 minut. Wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika (góra-dół) i piec przez 20 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.


 Źródło: Smaczne zdrowie (trochę zmodyfikowałam)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz