poniedziałek, 24 sierpnia 2020

Chleb żytnio-owsiany na zakwasie


Chleby żytnie na zakwasie to jedne z moich ulubionych. Zazwyczaj właśnie
takie na co dzień goszczą na moim stole. Na zmianę z orkiszowymi:)
Dzisiejszy jest z dodatkiem płatków owsianych. Przepis pochodzi z bloga 
Adam Piekarz i jest tam cała masa przepisów na pyszne domowe chleby.
Większość już wypróbowałam a ten jest jednym z nich.

Składniki na pół kwas:
  • 50g aktywnego zakwasu żytniego 
  • 50g mąki żytniej typ 720
  • 20g wody o temp.24stopnie

Składniki na kwas:
  • 120g półkwas (cała poprzednia faza)
  • 205g wody o temp.30 stopni
  • 175g mąki żytniej typ720

Składniki na namaczankę z płatków owsianych:
  • 100g płatków owsianych
  • 150g wrzątku

Składniki na ciasto właściwe:
  • 500g kwas (faza poprzednia)
  • 250g namaczanki z płatków owsianych
  • 7g soli
  • 15g masła
  • 15g słodu jęczmiennego jasnego
  • 150g mąki pszennej typ 750 lub orkiszowej
  • 20g płatków owsianych na posypanie wierzchu

Aktywny zakwas rozprowadzić w wodzie, dodać mąkę. Wymieszać i zostawić
do fermentacji na osiem godzin (np. na noc). Po tym czasie kwas wymieszać
z wodą i mąką. Zostawić pod przykryciem  na 5-7 godzin. Płatki zalać wrzątkiem
i zostawić na ten sam czas (5-7 godzin). Po tym czasie wszystkie składniki umieścić
w misie i za pomocą haka  wyrabiać przez 15 minut. Przełożyć do foremki keksówki,
wierzch wyrównać i obsypać płatkami owsianymi. Zostawić w ciepłym miejscu
pod przykryciem aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Do
zaparowanego wstawić chleb i piec przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę
do 180-190 stopni i piec jeszcze ok.35 minut. Wyjąć ostudzić na kuchennej kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz