Chleby żytnie na zakwasie to jedne z moich ulubionych. Zazwyczaj właśnie
takie na co dzień goszczą na moim stole. Na zmianę z orkiszowymi:)
Dzisiejszy jest z dodatkiem płatków owsianych. Przepis pochodzi z bloga
Adam Piekarz i jest tam cała masa przepisów na pyszne domowe chleby.
Większość już wypróbowałam a ten jest jednym z nich.
Składniki na pół kwas:
- 50g aktywnego zakwasu żytniego
- 50g mąki żytniej typ 720
- 20g wody o temp.24stopnie
Składniki na kwas:
- 120g półkwas (cała poprzednia faza)
- 205g wody o temp.30 stopni
- 175g mąki żytniej typ720
Składniki na namaczankę z płatków owsianych:
- 100g płatków owsianych
- 150g wrzątku
Składniki na ciasto właściwe:
- 500g kwas (faza poprzednia)
- 250g namaczanki z płatków owsianych
- 7g soli
- 15g masła
- 15g słodu jęczmiennego jasnego
- 150g mąki pszennej typ 750 lub orkiszowej
- 20g płatków owsianych na posypanie wierzchu
Aktywny zakwas rozprowadzić w wodzie, dodać mąkę. Wymieszać i zostawić
do fermentacji na osiem godzin (np. na noc). Po tym czasie kwas wymieszać
z wodą i mąką. Zostawić pod przykryciem na 5-7 godzin. Płatki zalać wrzątkiem
i zostawić na ten sam czas (5-7 godzin). Po tym czasie wszystkie składniki umieścić
w misie i za pomocą haka wyrabiać przez 15 minut. Przełożyć do foremki keksówki,
wierzch wyrównać i obsypać płatkami owsianymi. Zostawić w ciepłym miejscu
pod przykryciem aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Do
zaparowanego wstawić chleb i piec przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę
do 180-190 stopni i piec jeszcze ok.35 minut. Wyjąć ostudzić na kuchennej kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz