poniedziałek, 28 września 2020

Szarlotka orkiszowa

Witam po przerwie. Dziś serwuję pyszna szarlotkę na która przepis znalazłam na blogu White Plate. Szarlotka nie dość, że pyszna to jeszcze bardzo prosta w przygotowaniu. Do  jej przygotowania używamy bowiem połówek jabłek. Nie trzeba się bawić w robienie musu jabłkowego.

 Składniki:

  • 300g jasnej mąki orkiszowej
  • 50g cukru pudru lub pudru z ksylitolu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 70g jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 180g masła
  • ok.5 średniej wielkości jabłek antonówek 

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Następnie podzielić je na dwie części. jedna trochę większa od drugiej. Mniejszą ilością ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki do pieczenia (ja użyłam o wymiarze 24x28cm). Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście "dupkami" do góry. Na wierzch rozwałkować drugą część ciasta. Wierzch można lekko nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do wcześniej rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 45-1h. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz