Składniki:
- 300g jasnej mąki orkiszowej
- 50g cukru pudru lub pudru z ksylitolu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 70g jogurtu naturalnego lub maślanki
- 180g masła
- ok.5 średniej wielkości jabłek antonówek
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Następnie podzielić je na dwie części. jedna trochę większa od drugiej. Mniejszą ilością ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki do pieczenia (ja użyłam o wymiarze 24x28cm). Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście "dupkami" do góry. Na wierzch rozwałkować drugą część ciasta. Wierzch można lekko nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do wcześniej rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 45-1h. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz