poniedziałek, 7 stycznia 2019

Sernik kawowy na spodzie brownie


Sernik kawowy na spodzie brownie nie tylko tak ładnie wygląda ale 
również bardzo dobrze smakuje. Był również ( jak serniczki czekoladowe)
przygotowany specjalnie na noc sylwestrową. Sernik na specjalne okazje
i tym co postanowili zadbać o dietę od stycznia raczej nie polecę ;)

Składniki na spód brownie:
  • 140g masła 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka 
  • 98g mąki pszennej
  • 43g kakaa naturalnego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)

Składniki na masę serową:
  • 680g sera mielonego w temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 24g mąki pszennej
  • 230g kwaśnej śmietany w temp. pokojowej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 30 ml wody/mleka lub w wersji dla dorosłych likieru kawowego
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki na polewę czekoladową:
  • 75g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%

Składniki do dekoracji:
  • 130 ml śmietany kremówki 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • wiśnie kandyzowane lub jadalne ziarna kawy z czekolady

Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać do niego cukier, wymieszać. Następnie
jajka. W drugim naczyniu zmieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Dodać suche składniki do naczynia z mokrymi i wymieszać. Ja do mieszania
użyłam rózgi kuchennej. Ciastem wypełnić wcześniej przygotowaną tortownicę
o wymiarze 23 cm (wcześniej jej spód wyłożyć papierem do pieczenia).
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 20 minut.
Gdy spód się piecze przygotować masę serową. W misce utrzeć ser z cukrem
i mąką na najniższych obrotach miksera. Dodać kwaśną śmietanę oraz rozpuszczoną
w wybranym płynie kawę (oczywiście w ciepłym płynie i ostudzonym). Następnie
wbijać po jednym jajku ciągle obroty miksera jak najniższe. Mieszamy krótko,
żeby zbyt nie napowietrzyć sernika. Tortownicę z upieczonym spodem 
wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Masę serową wylać
na upieczony spód, wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie
zgasić piekarnik i zostawić sernik w nim jeszcze na 30 minut, uchylić drzwiczki
piekarnika i pozostawić ponownie na 30 minut. Po tym czasie wyjąć sernik z 
piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 
Śmietanę kremówkę podgrzać ale nie gotować. Włożyć do niej połamaną
czekoladę. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polać nią
sernik. Wstawić do lodówki aż czekolada zastygnie. Udekorować kleksami
bitej śmietany i wiśnią kandyzowaną lub wg. gustu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz