środa, 9 stycznia 2019

Sałatka z kaszą bulgur i tuńczykiem


Prosta sałatka z kaszą bulgur i tuńczykiem, którą możemy zabrać ze sobą
do pracy lub na uczelnię. Szybka w przygotowaniu. Możemy do niej uzyć
dowolną kaszę która np. zostanie z obiadu. 

Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w oleju  (ok. 180g)
  • 100g kaszy bulgur lub innej np. orkiszowej
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 1 większy ogórek kiszony
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli lub ugotowanej
  • ok. 4-5 sztuk suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Kaszę ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Ostudzić.
Dodać do niej tuńczyka wraz z olejem. Następnie pokrojone
łodygi selera naciowego, ogórka, cebulę i suszone pomidory.
Na końcu dodać czerwoną fasolę. Całość dokładnie wymieszać.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz