Zaczynamy nowy rok na słodko:) Nie często na blogu pojawiają się tego
typu słodycze czyli takie na "bogato" z bitą śmietaną. Te piekłam na
Sylwestra więc myślę, że wszystko jasne :) Serniczki mocno czekoladowe
więc dla czekoladohokików jak znalazł.
Składniki na spód:
- 135g herbatników
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 60g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
- 340g sera mielonego
- 100g cukru lub ksylitolu
- 14g kakao naturalnego
- 60g kwaśnej śmietan 18%
- 2 jajka
- 100g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
Składniki na polewę czekoladową:
- 75g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
Składniki do dekoracji:
- ok. 160g śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- owoce kandyzowane do dekoracji lub wiórki czekoladowe
Herbatniki pokruszyć (ma powstać piasek). Dodać do nich rozpuszczone
masło oraz kakao (jeśli mamy kakao zwykłe gorzkie dodajemy go mniej).
Masę dokładnie wymieszać. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Do każdej nałożyć po równo okruszkowy spód. Mocno docisnąć za pomocą
dna szklanki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce utrzeć ser z cukrem i kakao. Dodać kwaśną śmietanę. Następnie
dodawać po jednym jajku i na końcu ostudzoną rozpuszczoną czekoladę.
Należy pamiętać, żeby masy serowej nie mieszać zbyt długo co
zapobiegnie zbytniemu napowietrzeniu sernika. Na spód wyłożyć po równo masę serową.
Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez ok. 15 minut.
Wyłączyć gaz i nie otwierając piekarnika zostawić serniczki na 10 minut.
Otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić jeszcze na 15-20 minut. Po tym
czasie wyjąć, ostudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz