Kocham batoniki i wcale tego nie zamierzam ukrywać :) Mam oczywiście
na myśli batoniki raw czyli bez pieczenia. Z orzechów, daktyli czy fig.
Mam kilka ulubionych, które od czasu do czasu sobie kupuję ale jednak
najbardziej lubię te przygotowane w domu. Nie zajmuje to wiele czasu a
i batoników od razu mamy na zapas :) Tym razem postawiłam na batony
z orzechów nerkowca z bananem. Bez cukru, glutenu i mleka.
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
W misie blendera umieścić płatki owsiane oraz orzechy. Włączyć blender
i miksować aż orzech będą drobno posiekane. Banany rozgnieść, dodać do
misy blendera razem z masłem orzechowym i kakaem. Miksować aż masa
się połączy. Przełożyć ja do blaszki wyłożonej folią i wilgotnymi dłońmi
rozprowadzić na dnie blaszki. Zostawić w lodówce na ok. 1 godzinę.
Pokroić na batoniki.
* Przepis pochodzi z książki "Roślinożerca" wydawnictwa Olesiejuk
Świertne są :)
OdpowiedzUsuń