poniedziałek, 5 listopada 2018

Wegańskie muffinki szpinakowe z kokosem


Zielone babeczki ze szpinakiem i kokosem. Idealne na deser lub do lunchbloxa 
do pracy czy szkoły. Mają fantastyczny kolor i niech się nie obawiają ci co
nie są wielbicielami szpinaku, wcale go nie czuć. Czuć bardzo kokos więc 
to raczej dla jego wielbicieli polecam te muffinki :) 

Składniki suche:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 630
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mokre:
  • 100g liści szpinaku
  • 1/2 szklanki  mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

W misce zmieszać składniki suche. Do misy blendera dodać wszystkie
mokre składniki. Zmiksować na gładko. Mokre składniki wlać do suchych
i wymieszać tylko do nawilżenie. Nakładać  do papilotek. Wstawić do
nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 minut.  Ostudzić na
kuchennej kratce.
 

Źródło: Roślinożerca/Mięsożerca wyd. Olesiejuk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz