środa, 17 października 2018

Herbata na wzmocnienie odporności


Jak co roku mamy jesień a po niej zimę. Coraz więcej zarazków w powietrzu
i łapiemy infekcje. Ażeby temu zapobiec powinniśmy wzmocnić naszą odporność.
Proponuję domowe i bardzo naturalne sposoby. Bardzo dobrze sprawdza się imbir,
kurkuma, cytryna czy miód. Połączyłam to wszystko w jedną herbatkę z dodatkiem
jeżówki purpurowej (echinacea), która jest znana właśnie jako środek na 
zwiększenie odporności lub na przeziębienie. Proponuję pić szklankę takiej herbatki
dziennie.

Składniki:
  • ok. 2-3 cm korzenia imbiru
  • 1 mały korzeń kurkumy (ok. 2 łyżeczki po starciu)
  • 1 laska cynamonu (najlepszy cejloński)
  •  2-3 plasterki cytryny
  • 1-2 łyżeczki jeżówki purpurowej 
  • 1 łyżka miodu (polecam spadziowy)

Do garnka wlać trzy szklanki wody, dodać obrane i starte na tarce korzenie
imbiru i kurkumy oraz laskę cynamonu. Wstawić na gaz i doprowadzić do
wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 7 minut pod przykryciem.
Zdjąć z gazu, wsypać ziele jeżówki, przykryć i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie całość przecedzić do dzbanka. Dodać miód i cytrynę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz