poniedziałek, 14 maja 2018

Kotlety wegańskie do burgerów (bezglutenowe)


Kotlety świetnie się sprawdzą w burgerze ale nie tylko. Można zrobić je także
na grillu. Może nie być to zbyt łatwe bo są dość delikatne ale dla chcącego 
nic trudnego :) Jeśli natomiast nie zależy Wam na wersji wegańskiej i bezglutenowej
możecie dodać jedno jajko i bułkę tartą.

Składniki na ok. 8 sztuk:
  • 200g grzybów portobello (lub pieczarek)
  • 400g czarnej lub czerwonej fasoli z puszki lub ugotowanej
  • 120g (ok. 3 różyczki) surowego brokuła
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pierz
  • papryka ostra, słodka lub wędzona

Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. 
Smażyć chwilę, dodać posiekany czosnek. Następnie starte na tarce
o grubych oczkach grzyby. Smażyć aż grzyby zmiękną. Dodać startego na
tarce brokuła. Smażyć jeszcze 3-4 minuty. Fasolę z puszki odsączyć. Za pomocą 
blendera rozdrobnić. Dodać całość z patelni i blendować chwilę aż składniki 
się połączą ale będą widoczne kawałki.  Doprawić do smaku. Z masy formować
okrągłe kotlety, smażyć na rozgrzanym oleju,  piec w piekarniku w 180
stopniach przez ok. 15 minut lub na grillu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz