Kotlety świetnie się sprawdzą w burgerze ale nie tylko. Można zrobić je także
na grillu. Może nie być to zbyt łatwe bo są dość delikatne ale dla chcącego
nic trudnego :) Jeśli natomiast nie zależy Wam na wersji wegańskiej i bezglutenowej
możecie dodać jedno jajko i bułkę tartą.
Składniki na ok. 8 sztuk:
- 200g grzybów portobello (lub pieczarek)
- 400g czarnej lub czerwonej fasoli z puszki lub ugotowanej
- 120g (ok. 3 różyczki) surowego brokuła
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pierz
- papryka ostra, słodka lub wędzona
Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.
Smażyć chwilę, dodać posiekany czosnek. Następnie starte na tarce
o grubych oczkach grzyby. Smażyć aż grzyby zmiękną. Dodać startego na
tarce brokuła. Smażyć jeszcze 3-4 minuty. Fasolę z puszki odsączyć. Za pomocą
blendera rozdrobnić. Dodać całość z patelni i blendować chwilę aż składniki
się połączą ale będą widoczne kawałki. Doprawić do smaku. Z masy formować
okrągłe kotlety, smażyć na rozgrzanym oleju, piec w piekarniku w 180
stopniach przez ok. 15 minut lub na grillu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz