Tej wiosny mamy lato więc z pewnością sięgacie po coś zimnego do picia.
Oczywiście najlepsza do ugaszenia pragnienia jest woda ale można sobie
od czasu do czau pozwolić na coś kolorowego np. na domową lemoniadę.
Teraz jest czas na rabarbar więc postanowiłam użyć go do mojej lemoniady.
Z dodatkiem lodu i listków mięty doskonale sprawdzi się w upalne dni.
Składniki:
- ok. 1 kg rabarbaru
- 1,5 litra wody do rabarbaru +ok. 2 L
- cukier, stewia, ksylitol lub miód
- cytryna, limonka listki mięty, kostki lodu
Rabarbar umyć, odciąć końcówki i nie obierając pokroić na mniejsze
kawałki. Umieścić je w garnku i zalać 1,5 L wody. Wstawić na gaz i
zagotować. Gotować aż rabarbar się rozpadnie (ok.10-15 minut).
Następnie całość przelać przez gęste sitko. Dosłodzić wg. uznania cukrem,
stewią, ksylitolem lub miodem. Odstawić aż wystygnie. Dodać do kompotu
zimną niegazowaną wodę (tyle na ile pozwala Ci dzbanek). Dodać pokrojone
plasterki cytryny, limonki, mięte i lód. Gotowe. Prawda, że łatwe?
Źródło: Wypieki Beaty
Idealna na obecne upały. Yummy! :)
OdpowiedzUsuńA co to za ciasto? Bardzo chciałabym je zrobić :D
OdpowiedzUsuńPrzepis na sernik jest na moim starym blogu: http://coffekitchen.blogspot.com/2012/05/sernik-na-zimno-na-biszkoptach.html
Usuń