środa, 30 maja 2018

Lemoniada rabarbarowa


Tej wiosny mamy lato więc z pewnością sięgacie po coś zimnego do picia.
Oczywiście najlepsza do ugaszenia pragnienia jest woda ale można sobie
od czasu do czau pozwolić na coś kolorowego np. na domową lemoniadę.
Teraz jest czas na rabarbar więc postanowiłam użyć go do mojej lemoniady.
Z dodatkiem lodu i listków mięty doskonale sprawdzi się w upalne dni.

Składniki:
  • ok. 1 kg rabarbaru
  • 1,5 litra wody do rabarbaru +ok. 2 L
  • cukier, stewia, ksylitol lub miód
  • cytryna, limonka listki mięty, kostki lodu

Rabarbar umyć, odciąć końcówki i nie obierając pokroić na mniejsze
kawałki. Umieścić je w garnku i zalać 1,5 L wody. Wstawić na gaz i
zagotować. Gotować aż rabarbar się rozpadnie (ok.10-15 minut).
Następnie całość przelać przez gęste sitko. Dosłodzić wg. uznania cukrem,
stewią, ksylitolem lub miodem. Odstawić aż wystygnie. Dodać do kompotu
zimną niegazowaną wodę (tyle na ile pozwala Ci dzbanek). Dodać pokrojone
plasterki cytryny, limonki, mięte i lód. Gotowe. Prawda, że łatwe?

Źródło: Wypieki Beaty

3 komentarze:

  1. Idealna na obecne upały. Yummy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co to za ciasto? Bardzo chciałabym je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na sernik jest na moim starym blogu: http://coffekitchen.blogspot.com/2012/05/sernik-na-zimno-na-biszkoptach.html

      Usuń