niedziela, 4 grudnia 2022

Zupa krem z soczewicy i pomidorów

Dzisiaj bardzo rozgrzewająca i sycąca zupa krem z soczewicy z dodatkiem pomidorów. Idealna na zimową pogodę. Jej niewątpliwą zaletą oprócz smaku jest czas jaki musimy poświęcić na jej przygotowania. A mianowicie robi się ją bardzo szybko:)

Składniki:

  • 200g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400g pomidorów z puszki
  • 750 ml bulionu warzywnego lub wody
  • sól, pieprz
  • czerwona papryka ostra

Soczewice kilka razy opłukać w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju w garnku o grubym dnie. Dodać posiekany czosnek. Smażyć chwilę. Wrzucić umytą soczewicę, pomidory i bulion. Gotować aż soczewica będzie miękka ok. 30 minut. Doprawić solą, pieprzem i paprykę. Zmiksować na krem. Podawać z grzankami i kleksem jogurtu np. kokosowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz