Dzisiaj bardzo rozgrzewająca i sycąca zupa krem z soczewicy z dodatkiem pomidorów. Idealna na zimową pogodę. Jej niewątpliwą zaletą oprócz smaku jest czas jaki musimy poświęcić na jej przygotowania. A mianowicie robi się ją bardzo szybko:)
Składniki:
- 200g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400g pomidorów z puszki
- 750 ml bulionu warzywnego lub wody
- sól, pieprz
- czerwona papryka ostra
Soczewice kilka razy opłukać w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju w garnku o grubym dnie. Dodać posiekany czosnek. Smażyć chwilę. Wrzucić umytą soczewicę, pomidory i bulion. Gotować aż soczewica będzie miękka ok. 30 minut. Doprawić solą, pieprzem i paprykę. Zmiksować na krem. Podawać z grzankami i kleksem jogurtu np. kokosowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz