wtorek, 17 maja 2022

Sernik kawowy bez pieczenia

Dzisiaj przepis na sernik kawowy bez pieczenia. Bardzo prosty przepis dla wszystkich miłośników kawowych smaków. Idealny na cieplejsze dni. Można zrobić 26 maja dla mamy. Jest bardzo delikatny i mało słodki. Na wierzchu dodatkowo kawowa warstwa, której u mnie za bardzo nie widać ponieważ użyłam zbyt dużej blaszki:)

Składniki na spód:

  • 160g herbatników
  • 80g masła

Składniki na masę:

  • 300g sera mielonego
  • 250g jogurtu kawowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 80 ml espresso
  • 10g żelatyny w listkach

Wierzch:

  • 150 ml espresso
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 30g cukru
  • 6g żelatyny w listkach

Herbatniki umieścić w malakserze i zmiksować na "piasek" . Masło rozpuścić. Dodać do ciastek i wymieszać. Dno tortownicy o wymiarze 18-20 cm wyłożyć pergaminem lub folią spożywczą. Wsypać herbatniki i ugnieść np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki na 30 minut. 

Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) przez ok. 10 minut. Odcisnąć i rozpuścić w 80 ml espresso. Zostawić do ostudzenia. W misce utrzeć ser z 3 łyżkami cukru pudru. Dodać jogurt kawowy. Wymieszać. Śmietanę ubić w osobnej misce z pozostałą łyżką cukru pudru. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na końcu wlać kawę z żelatyną. Całość dokładnie wymieszać i wylać na spód z herbatników. Wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny aż masa zastygnie. 

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Do garnuszka wlać kremówkę, espresso i cukier. Zagotować, wyłączyć gaz i dodać odciśniętą żelatynę. Ostudzić. Wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Wierzch można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.  

Źródło: cuochinprogress

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz