Dzisiaj przepis na sernik kawowy bez pieczenia. Bardzo prosty przepis dla wszystkich miłośników kawowych smaków. Idealny na cieplejsze dni. Można zrobić 26 maja dla mamy. Jest bardzo delikatny i mało słodki. Na wierzchu dodatkowo kawowa warstwa, której u mnie za bardzo nie widać ponieważ użyłam zbyt dużej blaszki:)
Składniki na spód:
- 160g herbatników
- 80g masła
Składniki na masę:
- 300g sera mielonego
- 250g jogurtu kawowego
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 80 ml espresso
- 10g żelatyny w listkach
Wierzch:
- 150 ml espresso
- 50 ml śmietany kremówki
- 30g cukru
- 6g żelatyny w listkach
Herbatniki umieścić w malakserze i zmiksować na "piasek" . Masło rozpuścić. Dodać do ciastek i wymieszać. Dno tortownicy o wymiarze 18-20 cm wyłożyć pergaminem lub folią spożywczą. Wsypać herbatniki i ugnieść np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) przez ok. 10 minut. Odcisnąć i rozpuścić w 80 ml espresso. Zostawić do ostudzenia. W misce utrzeć ser z 3 łyżkami cukru pudru. Dodać jogurt kawowy. Wymieszać. Śmietanę ubić w osobnej misce z pozostałą łyżką cukru pudru. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na końcu wlać kawę z żelatyną. Całość dokładnie wymieszać i wylać na spód z herbatników. Wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny aż masa zastygnie.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Do garnuszka wlać kremówkę, espresso i cukier. Zagotować, wyłączyć gaz i dodać odciśniętą żelatynę. Ostudzić. Wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Wierzch można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.
Źródło: cuochinprogress
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz