wtorek, 31 maja 2022

Cukinia w cieście (bez glutenu i nabiału)

Bardzo szybki przepis na przekąskę warzywną, którą możemy się delektować w towarzystwie sosu np. czosnkowego). Przekąska w dodatku jest bez glutenu i nabiału więc również idealna dla wszystkich z tymi nietolerancjami pokarmowymi.

Składniki:

  • ok. 400g cukinii
  • 150 g śmietany kokosowej
  • 2 jajka
  • 70g maki ryżowej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki lub suszone zioła
  • sól
Cukinię pokroić w 3-4 mm krążki. Śmietanę wymieszać z jajkami, mąką, posiekanym czosnkiem i ziołami oraz solą. Na patelni rozgrzać olej. Zanurzać krążki cukinii w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron. Odsączyć na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Smaczne zarówno ciepłe jak i zimne.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz