Shawarma to potrawa bliskowschodnia. Jest to mięso (drobiowe, jagnięce lub wołowe) pieczone na dużym obrotowym rożnie. W warunkach domowych zamiast rożna wykorzystujemy patyczki do szaszłyków:) Muszę przyznać, że nam bardzo smakowało. Zjedliśmy z chlebkami lavash (lawasz), sosem czosnkowym, sałatką, ogórkiem, papryka i czerwoną cebulą. Polecam.
Składniki:
- ok. 1 kg mięsa z nogi kurczaka ( u mnie 700g)
- 1 duża cebula
Składniki na marynatę:
- 150-200g jogurtu naturalnego (może być kokosowy)
- 1/4 szklanki oleju
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- sól
Mięso z kurczaka przedzielić w połowie na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na marynatę zmieszać. Umieścić mięso w marynacie i zostawić na minimum cztery godziny a najlepiej na noc. Dużą cebulę przekroić w połowie. Na jedną część wbić trzy patyczki do szaszłyków. Nadziać na nie zamarynowane mięso. Na górze umieścić drugą część cebuli. Mięso upiec na grillu obracając od czasu do czasu. Pieczenie trwa ok. 40-60 minut. (można też upiec w piekarniku).
Zdjąć mięso z grilla i okroić ostrym nożem na kawałki razem z cebulą. Mięso podawać w chlebkach pita lub lavash z dodatkiem sosu czosnkowego, sałaty i warzyw.
Źródło: Food network
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz