poniedziałek, 4 października 2021

keczup z marchewki (dieta antyhistaminiwa)

W jednym z marketów pojawił się niedawno keczup z marchewki, buraka i dyni. Zakochałam się w tym marchewkowym a ponieważ ze względu na dietę niskohistaminową nie mogę jeść pomidorów to taki keczup był dla mnie wybawieniem. Niestety keczup jak się okazało był produktem sezonowym. Postanowiłam więc zrobić taki keczup w domu :) Przyznam, że robi się go bardzo prosto i jak dla mnie smakuje super. 

Składniki:

  • 1/2 kg marchewki
  • 1L dobrej jakości soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1-2 łyżeczki octu (lub 1/4 szklanki soku z cytryny)

Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i zalać sokiem jabłkowym. Doprowadzić do wrzenia, przykręcić gaz i gotować aż marchewka będzie miękka a płyn zmniejszy się o połowę (mnie zajęło to ok. 1 h). Gdyby sok odparował za szybko przykryć naczynie pokrywką). Pod koniec gotowania dodać cebulę i czosnek.

Całość umieści w misie blendera. Zmiksować i na końcu dodać ocet lub sok z cytryny. Przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce. Idealny do zapiekanek, kanapek itp.

Źródło: Titus2Hommemaker


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz