Jeśli lubicie sernik na zimno to mam dla Was banalnie prosty przepis na mini serniczki w szklankach. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Idealne na gorące letnie dni. Smak możecie sobie zmieniać dowolnie w zależności jakimi owocami w danym momencie dysponujecie. Taki sernik ma też tą zaletę, że jest bezglutenowy.
Składniki na 4 sztuki:
- 500g twarogu (może być bez laktozy)
- 1 galaretka wiśniowa
- kilka świeżych wiśni lub 2-3 łyżki soku z wiśni świeżych
- 2 łyżki ksylitolu lub syropu klonowego
Twaróg zmiksować blenderem na gładką masę razem z wiśniami lub sokiem z wiśni i jeśli użyjemy -syropem klonowym. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku razem z ksylitolem (jeśli go użyjemy). Gdy galaretka ostygnie połączyć ją wlewając po trochu z twarogiem. Masę serową przelać do czterech szklanek lub pucharków. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem można ozdobić wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz