środa, 6 stycznia 2021

Babka dyniowa


Pierwszy przepis w 2021 roku na blogu jest na babkę dyniową. Babka bardzo szybka w przygotowaniu ponieważ nie wymaga nawet miksera. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Wilgotna, idealna do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 2 łyżeczki sody
  • 425g puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli

W większej misce lekko ubić za pomocą trzepaczki jajka z cukrem, olejem i puree z dyni. W mniejszej  misce zmieszać mąkę, sodę oraz przyprawy korzenne i sól. Dodać płynne składniki do miski z sypkimi i wymieszać za pomocą łyżki tylko do zmieszania składników (nie mieszamy zbyt długo). Ciastem napełnić blaszkę do babki wysmarowaną masłem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40-55 minut (do suchego patyczka). Gdy ostygnie można lekko posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz