Pierwszy przepis w 2021 roku na blogu jest na babkę dyniową. Babka bardzo szybka w przygotowaniu ponieważ nie wymaga nawet miksera. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Wilgotna, idealna do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
- 2 łyżeczki sody
- 425g puree z dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli
W większej misce lekko ubić za pomocą trzepaczki jajka z cukrem, olejem i puree z dyni. W mniejszej misce zmieszać mąkę, sodę oraz przyprawy korzenne i sól. Dodać płynne składniki do miski z sypkimi i wymieszać za pomocą łyżki tylko do zmieszania składników (nie mieszamy zbyt długo). Ciastem napełnić blaszkę do babki wysmarowaną masłem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40-55 minut (do suchego patyczka). Gdy ostygnie można lekko posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz