wtorek, 6 października 2020

Pudding dyniowy (wegański, bez glutenu)


Nadeszła jesień a wraz z nią piękne, pomarańczowe dynie. Jestem ich fanka więc od razu zabrałam się za przygotowanie czegoś pysznego z jej wykorzystaniem. Zrobiłam deser dyniowy coś jak pudding czy inaczej budyń. Zdrowy, idealny dla dzieci i dorosłych gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

Składniki dla 5 osób:

  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 1/4-1/2 szklanki cukru trzcinowego /ksylitolu
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 1/4 szklanki puree z dyni
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do garnuszka wlać mleko. Dodać cukier i mąkę. Dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Dodać puree z dyni oraz przyprawę do piernika. Wstawić na gaz i zagotować. Gotować na niewielkim ogniu przez kila minut. Zdjąć i dodać ekstrakt z wanilii. Przelać do pucharków. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można udekorować jogurtem kokosowym i cynamonem.

*1 szklanka=250ml

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz