czwartek, 16 lipca 2020

Pasta z pestek słonecznika z papryką i cukinią


Szybki przepis na pastę z pestek słonecznik z dodatkiem papryki i cukinii.
Teraz jest pyszna młoda cukinia więc do pasty sprawdzi się idealnie. 

Składniki:
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1 papryka czerwona (ok.130g)
  • ok.100g cukinii
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 średniej cebuli
  • sól, pieprz

Pestki słonecznika namoczyć w wodzie przez noc. Warzywa pokroić na mniejsze
kawałki i piec w piekarniku w 180 stopniach przez  ok.20 minut. Paprykę
włożyć na 10 minut do woreczka foliowego. Po tym czasie wyjąć i obrać
ze skóry. Odcedzone pestki słonecznika oraz upieczone warzywa umieścić
w misie blendera i zmiksować na pastę. Doprawić do smaku sola i pieprzem.


1 komentarz:

  1. Świetny przepis, koniecznie muszę wypróbować bo super się zapowiada :D

    OdpowiedzUsuń